søndag 27. oktober 2013

Lovikkavotter

Så har jeg strikket ett par votter etter Lovikka mønsteret som stammer fra Lovikka i Nord Sverige. Vottene var også populære i Norge for en del år siden Jeg tror jeg var tidlig i tennårene da jeg strikket mitt første par. Disse er ikke strikket i Lovikka garn, men fritidsgarn og tovet før jeg sydde på borden oppe på vottene.
I Norge har vi så mange flotte mønster på strikkete votter, men mye av de mønstrene som kommer fra nord i landet er ikke så kjent. Vi har fargerike mønster fra samisk håndarbeid og noe av mønstrene stammer fra Nord-Finland eller Nord-Sverige og som kom til Norge med de menneskene som flyttet hit, bl.a kvenene på 1600-1700 tallet.Disse mønstrene har lange tradisjoner i nord. Jeg har bestemt meg for å finne frem noen av disse mønstrene og strikke dem. Joho det tror jeg blir kjekt.
Høst, en fantastisk tid, slik så det ut rett utenfor stuevinduet vårt for ett par uker siden, nå er de fleste bladene blåst av, men noen holder stand og man kan nyte fargene og kjenne at det gjør noe med oss. Vi får skapelyst, ihvertfall jeg. Hodet er fult av ideer, men strekker tiden til?? neida, man skal jo på jobb,lage middag,gå tur med hunden, vaske hus osv,skulle gjerne hatt flere timer i døgnet. Ja,ja,dagens hjertesukk, he,he.
I hagen
Så vil jeg ønske alle en riktig fin søndag. Klem fra meg her ute ved kysten, midt i landet.

3 kommentarer:

 1. Fine Lovikka-votter! Takk for grei forklaring på navn og opphav! Jeg strikker slike i Vamsegarn og tover først og broderer etterpå slik som du. Synes de blir kjempefine, gode og varme også.
  Artig å se høstbilder fra hjemlige trakter!

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 2. Akkurat ferdig med et par her også ;o) men valgte å strikke dem i fritidsgarn og ikke i Lovikka garnet, synes det er litt hardt. Du bør søke på oppskrifter på øst-samiske votter, var på forelesning om dette da det var strikkefestival her i byen, veldig spennende ;o)

  SvarSlett
 3. Kjempefine votter! Min bror var i Nord-Norge i militære for 40 år siden, og da fikk jeg noen nydelige samevotter i gave. De var jeg veldig glad i;)

  SvarSlett

Setter stor pris på dine kommentarer til mine innlegg